Friss felsőoktatási rangsor: itt van az összes magyar eredmény

Tíz magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb képzésterületi rangsoraira: a bölcsészettudományok területén a CEU-t például a 143. helyre sorolták, az élet- és orvostudományok listáján a Semmelweis Egyetem a 308. helyen végzett, a természettudományi képzések QS-rangsorában pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerezte meg a legjobb helyezést, a 340. helyen áll.

Az eduline.hu összegyűjtötte az összes magyar helyezést.

Február végén hozták nyilvánosságra a brit Quacquarelli Symonds képzésterületi listáit, amelyekre több magyar egyetem is felkerült. A bölcsészettudományi terület listáján a CEU a 143. helyet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedig a 401-450. helyet szerezte meg. A mérnöki-technológiai képzési terület QS-rangsorában csak egy magyar felsőoktatási intézmény szerepel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet a 401-450. kategóriába sorolták a QS szakemberei.

Az élet- és orvostudomány területén a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt, a QS szakemberei a 308. helyre sorolták. A listára felkerült a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is, mindkét intézmény a 451-500. helyezést kapta meg.

A természettudományok területén az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 340. helyen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pedig a 451-500. helyen végzett. A társadalomtudományi képzéseket indító magyar intézmények közül a CEU és a Budapesti Corvinus Egyetem került a legjobbak közé: a CEU a 206., a Corvinus a 451-500. helyet szerezte meg.

A QS nemzetközi szakterületi rangsorok készítői négy szempontot vesznek figyelembe: az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény hírnevét a tudományos szférában, a munkáltatói véleményeket, az idézettségre utaló bibliográfiai indikátort. A 2019-es QS-rangsor összesen negyvennyolc különböző képzési területen listázza a világ egyetemeit.

Mérnöki, orvosi és bölcsészképzések: több magyar egyetem a listán

A QS szakemberei részrangsorokat is összeállítottak különböző képzésekről, ezekre több magyar felsőoktatás intézmény került fel. A mezőgazdasági képzések listáján például a Szent István Egyetem szerezte Magyarországról a legjobb eredményt, a 201-250. helyre sorolták, az előadóművészeti képzések rangsorában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. helyezést kapta meg.

A természettudományok, a mérnöki és az orvosi képzések nemzetközi rangsorára is több magyar egyetem került fel: a Műegyetem például többek között az informatikai, kémiai, gépészmérnöki képzések listáján is szerepel, az orvosi képzések rangsorára pedig mind a négy magyar orvostudományi egyetem felkerült, a legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem érte el.

A gazdasági, társadalomtudományi és bölcsészettudományi rangsorokban a CEU, az ELTE, a Corvinus és a szegedi egyetem szerezte a legjobb eredményeket. A CEU több képzési rangsorban is a száz legjobb közé került: politikatudományból a 41., filozófiából a 44., szociálpolitikából szintén a 44.

Az eduline.hu cikkének végén megtekinthető táblázat tartalmazza az összes olyan részrangsort, amelyen szerepel magyar egyetem.