Tudománykommunikációs workshop, Fiatal Kutatók Akadémiája

Határidő: 02/05/2020

2020. február 05. 10:30 – 14:00
MTA Székház Kisterem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

A Fiatal Kutatók Akadémiája műhelyt rendez a hazai tudományos ismeretterjesztés előmozdításáról.

A Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA) egyik fontos célja a legújabb nemzetközi és hazai tudományos eredmények és felfedezések hiteles közvetítésének előmozdítása a társadalom minél szélesebb rétegei felé. Különösen nagy szükség van a modern, látványos és közérthető tudománykommunikációra a mai, áltudományokkal és dezinformáló álhírekkel terhelt, igazságon túli (post-truth) korszakban és társadalmakban. A tudományos ismeretterjesztés ugyanakkor nem egyszerű műfaj, a tudományos szaknyelv és a köznyelv sok esetben eltávolodott egymástól, a kutatók többsége pedig tanulmányai során nem részesült megfelelő, ilyen irányú szakképzésben. Mindemellett a különböző médiumokban tudománykommunikációval foglalkozó hivatásos szakemberek számára is nehezen követhető kritikus szemmel az egyes tudományterületeken megjelenő hatalmas információmennyiség.

A rendezvény első felében három fiatal kutató tart előadást 15–15 percben szakterülete eredményeiről, tudományos újságírók által kért, a társadalom számára izgalmas témákban. Az ELTE-ről Kun Ádám (Ökológiai Központ) a klímaváltozásról beszél, Varga Máté (Biológiai Intézet) pedig Hol tart most a génszerkesztés és jogi szabályozása? címmel tart prezentációt. Csupor Dezső (Szegedi Tudományegyetem) a homeopátiáról és a placebohatásról ad elő. Az egyes előadások után a közönség és az újságírók szabadon kérdezhetnek az adott témával kapcsolatban.

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követi, ahol a hazai tudománykommunikáció fejlesztésének kérdéskörét vitatják meg szakújságírók – Gilicze Bálint (MTA Kommunikációs Főosztály), Gimes Júlia (Kossuth Rádió, Magyar Tudomány), Molnár Csaba (Index) és Palugyai István (MÚOSZ) – közreműködésével. A beszélgetést Simon Tamás, az MTA Kommunikációs Főosztályának vezetője moderálja.

Az esemény végén kötetlen beszélgetésre nyílik mód az FKA jelenlévő tagjaival a szervezet működéséről, eddigi eredményeiről és céljairól.

Részletes program
Facebook

(forrás: www.elte.hu)