Online vizsgáztatás: sok múlhat majd a tanárok kreativitásán is

A tanügyi törvény módosításával lehetővé vált, hogy az egyetemi hallgatók online is vizsgázhassanak. Soós Anna és Szilágyi-Palkó Csaba mellett diákokat is kérdezett a Transindex.ro portál arról, hogyan nézne ki ez a gyakorlatban.

Törvényessé vált Romániában az online vizsgáztatás lehetősége a tanügyi törvény módosításával. Ezt követően a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szenátusa határozatot fogadott el, ami alapján a végzős hallgatók az alap-, a magiszteri és a doktori képzéseik záró vizsgáit, a felvételire készülők pedig a felvételi vizsgáikat online is elvégezhetik a vizsgáztató bizottság előtt, egy olyan internetes felület segítségével, amely lehetővé teszi a párbeszédet, valamint az audio- és videótartalom rögzítését.

Az online vizsgázás lehetősége azonban nem minden egyetemi kar esetében jelent teljes körű megoldást, ilyen esetekben a kar vezetőségének döntései alapján az órát adó egyetemi oktatói és a szakdolgozat témavezető tanárainak kreativitására van bízva, hogy milyen alternatívát tudnak felkínálni a diákok számára – tudtuk meg Soós Annától. Az oktatási tevékenységekért felelős rektorhelyettes a Transindex érdeklődésére elmondta, az online vizsgáztatás „nyilván” bizonyos területeken gondokba ütközik, viszont figyelembe véve, hogy ez a rendkívüli állapot március közepén következett be, ezért a záróvizsga dolgozatok elkészítéséhez szükséges előfeltételek, mint a kutatás gyakorlati részének elvégzése már megtörtént és a dolgozatírás elméleti részének elkészítése van már csak hátra. Illetve, a Színház és Film Kar színművészeti szakja esetében pedig a végzős évfolyam már bemutatta előadását.

A rektorhelyettes elismerte, egyelőre kérdéses az, hogy bizonyos gyakorlati tantárgyakból hogyan fognak majd online vizsgázni. Ebben az esetben az volt a BBTE vezetőségének kérése, hogy amit tudnak, azt elméleti úton oldják meg. A záró vizsgadolgozatok esetében pedig pont ezért írták be a szabályzatba azt is, hogy ezeket a gyakorlati vizsgákat és vizsgadolgozatokat gondolják át az egyetemi oktatók, hogy mennyire megvalósíthatóak, és ilyen körülmények között a szakdolgozatok esetében inkább elméleti dolgozatok készüljenek abban az esetben, ahol már nincs lehetőség mérésekre vagy adatgyűjtésre. A többinél pedig ajánlották a kutatási minta szimulálásának elemzését és a felvétel készítését.

Mint mondta, nyilván jobb lett volna, ha ez más körülmények között történik, de sok minden megvalósítható az online rendszerben is. Például nagyon sok könyvtár és kiadó ingyenessé tette erre az időszakra a bibliográfiához szükséges forrásokat, másrészt a tanárok megpróbálták a diákok számára a szükséges könyvészetet digitálisan formában is elérhetővé tenni.

Szerinte az alsóbb évfolyamnak, így az első és másodéves hallgatóknál – valamint bizonyos esetekben, például jogon és kémián a harmad év esetében is -, ha van olyan tantárgy, amelyben nem valósítható meg egy laborfeladat elvégzése, vagy esetleg valamilyen közvetlen jelenlétet igénylő tantárgy (pl. a színművészetin a mozgással kapcsolatos feladatok), ebben az esetben az elméleti részt megtartják most, az osztályozás az elméleti részből fog megtörténni és a gyakorlatot (pl. kémián a laborok elvégzését), a jövő évben pótolják majd be.
(…)

Az alapképzés felvételi időpontja még bizonytalan

Abban az esetben, hogyha a koronavírus terjedése nem teszi lehetővé a közvetlen részvételt a felvételin, akkor a BBTE szabályzatába azt is beleírták, hogy ez online is megvalósítható lesz. Ez a gyakorlatban Soós Anna szerint azt jelenti, hogy a beiratkozáshoz szükséges dokumentumokat elég lesz feltölteni, ezáltal eljuttatva az adott kar adott szakjára a jelentkezést, illetve, ahol szükségét érzik a felvételi vizsgának, azt online fogják megtartani.

Az alapképzés felvételi időpontját még nem tudják, mert azt az érettségihez szokták igazítani, ennek időpontja pedig jelenleg bizonytalan.

A mesteri felvételijénél viszont tudható, hogy közvetlenül a licensz vizsga után lesz (ez július első hetében szokott lenni). Így a felvételire július 15. után, a hónap második felében lehet majd számítani.

A mesteri disszertációra ugyancsak július első tíz napjában lesz esedékes, ez nem változott.

A doktori védések és az egyetemi oktatók habilitációja szempontjából nincs megadott időpont. Mindig azt követően szervezik meg – az előírt szabályzat szerint – ha elkészült a dolgozat. Így ha valaki kész van a dolgozatával, kiküldi a rezidenseknek és kb. egy hónap múlva kerülhet sor a dolgozat online megvédésére, a bizottság digitális jelenlétében.

A teljes cikk itt olvasható.