Despre noi

De la înființarea sa din 1999, Asociaţia Doctoranzilor si Tinerilor Cercetători Maghiari din România este o organizație reprezentativă a învățământului superior maghiar din România. For determinant și programatic al dialogului social și profesional-științific, ADTCMR are ca obiectiv principal încurajarea participării tinerilor maghiari din România în învățământul superior, cu accent pe susținerea dezvoltării profesionale a doctoranzilor și a cercetătorilor tineri.

Activitatea diversă a ADTCMR, concepută pentru a servi acest obiectiv, poate fi descrisă din trei perspective: reprezentarea intereselor membrilor, organizare de activitate și comunicare științifică, dezvoltarea comunității. ADTCMR nu își definește activitatea doar într-un context transilvănean sau din Bazinul Carpatic, ci într-unul mai larg, european. Asta înseamnă că, pe lângă colaborarea cu cele mai semnificative organizațiii culturale, sociale și de educație din Transilvania, are o importanță deosebită rolul pe care ADTCMR îl îndeplinește în cadrul organizațiilor de tineret în Bazinul Carpatic. Acest lucru se datorează unei rețele extinse de relații, dezvoltate de membrii de conducere din ultimele două decenii, cu organizațiile similare din Ungaria, dar și din zonele cu populație maghiară din Ucraina, Slovacia și Serbia. Un parteneriat important este cel cu Asociația Națională a Doctoranzilor și Conferința Maghiară de Tineret, prin care se asigură reușita noii generații de cercetători vorbitori nativi de limbă maghiară.

Un aspect determinant al activității de organizare a vieții științifice este participarea membrilor la fiecare cercetare cu importanță majoră în viața tinerilor, inclusiv la cercetările „Aranymetszés” (Secțiunea de aur) din anii 2013 și 2019, care studiază modelul de carieră a doctorilor.

Profilul real al ADTCMR este dat de evenimentele științifice inițiate de asociație, dintre care se deosebește Conferința ADTCMR / Conferința Interdisciplinară a Doctoranzilor din Bazinul Carpatic, organizat din nou în 2020, după un hiat de patru ani. Evenimentul științific este organizat anual de ADTCMR în parteneriat cu Universitatea Babeș—Bolyai.

De asemenea, din 2016, ADTCMR organizează anual Conferința Istoricilor Doctoranzi din Transilvania, care întrunește istoricii tineri ai Bazinului Carpatic la Oradea.

După reorganizarea din 2019, asociația și-a asumat obiectivul de a strânge relațiile cu școlile doctorale. La inițiativa ADTCMR, studenții pot participa la cursuri de perfecționare, iar, în parteneriat cu alte organizații în domeniu, ne-am propus să susținem organizarea conferințelor științifice la nivelul facultăților. Suntem convinși că, sprijinând inițiativele venite de la nivel local, oferind susținere specifică diferitelor domenii științifice, vom reuși să creăm o puternică și sigură rețea de sprijin cercetătorilor tineri.

logo footer

Sponsori:

tamogatok 01